Dovolená 2014 - jižní Morava 22.-24.8.2014

27.08.2014 10:19

Jako každý rok, tak i letos jsme se vypravili na dovolenou. Naše dovolená bývá kratičká, ale o to víc si ji užíváme, a protože je u nás krásně, vyrážíme vždycky poznávat naší malou zemi. Srdeční záležitostí je pro nás jižní Morava, a jelikož se nám letos nechtělo "experimentovat", vydali jsme se už po čtvrté do Lednicko-valtického areálu a jeho okolí. I když jsem si myslela, že to tam známe jako svoje boty, zase jsme měli co objevovat a navštívili jsme nová místa. Tak teď už k tomu, co jsme všechno zažili, třeba to bude dobrý tip pro někoho na menší dovolenou s pejskem, protože náš Vinci vždycky jede s námi.

Ubytování jsme našli ve Valticích, máme to tam raději než v Lednici, jsou klidnější, je tu víc sklípků a celkově pro nás příjemnější prostředí. Bydleli jsme v penzinu Irena a nemohli jsme si jej vynachválit, paní majitelka se o všechno moc hezky stará, penzionek je útulný s malou zahrádkou a uzavřeným parkovištěm. S ubytováním malého pejska nebyl problém, ještě nás paní pochválila, jak jej máme vychovaného, protože v pokoji nebylo ani poznat, že tam byl. Za pejska se ale platí poměrně dost - 150,- Kč/den, ale o dovolené si dopřáváme, takže proč ne :-)

První den jsme se po příjezdu vydali na Naučnou vinařskou stezku, v informačním centru na náměstí ve Valticích jsme se zastavili pro mapku a vyrazili jsme. Stezka má zhruba 5 km a je to velmi příjemná procházka. Začíná v zámecké zahradě. Doporučuji se na začátku zastavit v zámeckém sklípku, určitě se vám potom půjde lépe :-) Pejsky v zámeckém sklípku mají rádi, takže žádný problém. Stezka je vyznačená speciálními značkami, jen je trošku problém zorientovat se v zámeckém parku a vyjít správnou cestou. Vrcholem stezky je jistě Kolonáda, je to kouzelné místo s nádherným rozhledem, dá se po schodech vyjít až na horu anebo si můžete (jak jinak) vychutnat vínko dole na zemi :-D Cestou z Kolonády rozhodně nevynechejte návštěvu Muzea železné opony, my jsme tentokrát jeho prohlídku neabsolvovali, ale před 2 lety jsme tam byli a určitě to stojí za to vidět, prohlídka není dlouhá a nudit vás nebude. Navíc s pejskem v náručí nás pustili naprosto bez problému dovnitř. Od Kolonády stezka pokračuje podél silnice a vinic z kopce zpět do Valtic. Až na část podél silnice není problém pejska pustit, dokonce i ten náš lovec šel velkou část cesty na volno. No, a protože nám vyhládlo, naše další kroky směřovaly do nějaké restaurace. Byla nám doporučena restaurace U Kapitána. Vaří tam vážně moc dobře, takže ji s klidem doporučuji dál :-) Před restaurací je velká zahrádka a pejsek zde nikomu nevadil. Po dobrém obědě následoval odpočinek :-) Večer potom nemohla chybět návštěva sklípku. Podle našich zkušeností nejlepší víno najdete ve sklípku Vinařské školy. Později potom část naší smečky šla na prohlídku Křížového sklepa, ale tu jsme já s Vincim vynechali a raději si prošli Valtice a potom sledovali pohádku v televizi (mimochodem zrovna dávali O Pokladech, která končí právě na Kolonádě ve Valticích svatbou).

Druhý den jsme vyrazili do Pohanska. Pohansko se nachází kousek od Břeclavy a je to zámeček a archeologické naleziště (na přesnou historii se zeptejte našeho páníčka, ten četl všechny informační cedule :-D), ale hlavně je to krásná procházka lesem po cestičce. I když cesta vede lesem, opět není problém pejska pustit, žádná divočina to není :-D Z Pohanska jsme jeli do Lednice na oběd a projít si zámecký park. V Lednici najdete mnoho restaurací, ale doporučuji (zvlášť pokud máte pejska s sebou) vzdálit se kousek z centra od zámku a dojít do Včelařského dvora, není to nijak daleko a najíte se v klidném a krásném prostředí. Původně jsme z Lednice chtěli dojít k Janovu hradu, ale protože všude bylo lidí jak na 1. máje, vzdali jsme to a jeli zpátky do Valtic. Ale ještě cestou jsme se stavili na kafe na Hraničním zámečku.

Poslední den jsme vzali tak letecky návštěvu několika míst. Jako první jsme měli po cestě město Hodonín. Podívali jsme se na náměstí a potom jsme šli na procházku k přístavišti. Následovala návštěva Kyjova, ale ještě před ním jsme po cestě objevili zámeček v Miloticích. Ten rozhodně doporučuji navštívit, nikdy jsem o něm neslyšela, ale je moc krásný. Po zastávce v Kyjově (kde mají krásnou "zpívající" fontánu na náměstí) jsme vyjeli směr Velehrad a odtud už hurá domů.

Tak to byla naše dovolená, vyšla na jedničku, odpočinuli jsme si, viděli nová místa a užili si společný čas, z toho měl hlavně Vinci obrovskou radost, je totiž nejšťastnější, když nás má všechny pohromadě :-)